maandag 23 januari 2012

Filmpje over de voerkorf met Ed Stoop



Ed gebruikt een feederhengel, maar je kan zoals wij gedaan hebben een voerkorf ook met een Winkle Picker hengel gebruiken.

Door F. Stellenboom


vrijdag 20 januari 2012

Brasem vissen met de Winkle Picker



Continue het topje van de picker in de gaten houden.
 
Vandaag een dagje vissen met Henk op brasem in Ouderkerk aan de Amstel. Maar eerst langs de sportviswinkel Fishermansworld in Hoofddorp voor een nieuwe hengel en molen.
Het wordt een Albatros Educator winkle picker, lengte 2.4 meter. Ze hadden verder een werpmolen, Albatros Castor 2000fd, in de aanbieding. Die erbij genomen. Er is 0,18 mm nylon op de molen gespoeld.


De brasem heeft een slijmerige huidlaag, bij de boom de visstoel van de Blokker.


We maakten gebruik van de methode feedervissen met een voerkorf en als aas aan de haak een paar maden en casters (verpopte mades). Op de site van hengelsportvereniging "de Waal" staat goede info hierover.

Henk had een bak voer voor de voerkorf meegenomen, speciaal recept. Er zijn zakken te koop die je kan aanmaken met water, daar kun je ook je eigen ingredienten bij doen. Hij gooit zijwaarts uit zodat de voerkorf niet te hard op het water landt. Daarna spanning op de lijn houden en de hengel evenwijdig aan de oever op een hengelsteun leggen.

Er waren nogal wat bewegingen bij het topje van de picker maar regelmatig vals alarm. De korf moet regelmatig weer gevuld worden.  

Als de top beweegt moet je de hengel pakken en een tikje zijwaarts geven zodat de vis wordt aan de haak wordt geslagen. Er zwom veel voorn, dat bleek toen we een lijntje met de spinhengel uitgooiden, direkt beet. Zou de voorn langs de lijn zwemmen en het topje laten bewegen?
Over feedervoer, hier een leuke site: http://www.hsvdebleiberg.nl/voertjes.htm

We hadden snel Brasems aan de lijn. Daarna een hele tijd niets. Toen het tijd werd om te vertrekken kregen we plots weer beet.

Henk vist op voorn




Door F. Stellenboom

Vispas

Om in Nederland te mogen vissen heb je voor het meeste water een vispas nodig. Als je zonder vispas vist kun je een bekeuring krijgen van de politie. Op de site van sportvisserij nederland kun je een kaart met de wateren bekijken. De vispas geld per kalenderjaar.
http://www.sportvisserijnederland.nl/vispas/


Vispas met bijbehorende lijsten met wateren.
Ik ben lid geworden van hengelsport vereniging Haarlem. Het lidmaatschap is 37 euro inclusief de vispas. Na aanmelding krijg je een tijdelijke vergunning van 1 maand om de periode tot de vispas komt te overbruggen.
http://www.hvhaarlem.nl/index.php?p=2&s=122

Nadeel is dat de vispas betaald wordt per jaar, dus als je er een neemt in augustus betaal je het volle bedrag.






Als je een vispas hebt krijg je maandelijke het Visblad in de bus. Bij mij zit er een bijlage bij van de hengelsport vereniging Haarlem, Vissersvoer.

Door F. Stellenboom

donderdag 19 januari 2012

Starend naar de dobber

Terwijl ik naar de dobber kijk en de vissen voorbij de made aan de haak zie zwemmen, niet willen bijten, ga ik nadenken.
Waarom bijt die vis niet? Volgend jaar misschien met het vliegtuig naar Thailand in een hotel op vakantie? Stedentrip? Of toch maar weer met de caravan naar de camping in frankrijk met zijn lekkere croissants.

Vis wil nog niet bijten, voer hangt voor zijn neus. Het is ondiep snelstromend water. Vaak uitgooien, een stukje meelopen en dan weer terug. Oppassen voor de overhangende takken.
De buurman met zijn spinhengel heeft alweer een vis beet, hoe doet ie dat toch? 
Eind van de dag beginnen ze te bijten Uiteindelijk zo'n 10 vissen gevangen.

Door F. Stellenboom

Aas uit de supermarkt Intermarche

We hebben in Frankrijk aas uit de supermarkt geprobeerd. Lekker vroeg erheen gereden. Ze hebben verschillende soorten: wormen en torretjes in glazen flesjes met een vloeistof. Het was geen succes bij ons. De vissen beten niet, al hing het voer voor hun neus.
Het dammetje tussen de rotsen.
Met de maden ging het een stuk beter. Maar die moeten in de camping koelkast. Goeie grap was dat het doosje open was gegaan en de maden vrij rondkropen. De Fransen zijn ook enthousiaste vissers. Iedere dag kwam er groep kinderen van de camping met een instructeur vissen.
Op de foto is onze zelfgebouwde dam in een zijarm van de rivier de Gardon te zien zodat we een soort visvijver kregen. Het is die kleine dam tussen de rotsen. Er zat veel kleine vis.
Na een dagje vissen was het heerlijk eten in het restaurant van de camping, coq au vin.


Door F. Stellenboom

Eerste hengel uit Frankrijk

Op vakantie begonnen met sportvissen. Bij de Intermarche in Frankrijk verkopen ze hiervoor artikelen. Niet zoveel, een klein stukje in de supermarkt. Er zijn ook hengels. Ik kocht een telescopische hengel met molen. Prijs rond de 10 euro. Zag er beetje plasticachtig uit. Ze hebben ook aaswormen in glazen potjes, daarover later meer.

Bij de lokale dierenwinkel verkochten ze ook aas. We wilden levende maden maar wisten het franse woord niet. Gelukkig begreep de verkoopster het woord maden en ze hadden ze zomaar te koop.

Op de camping een klant en klare onderlijn (haak, lood en dobber) van de supermarkt geknoopt aan de lijn van de hengel. Moet met een dun knoopje, anders blijft de knoop bij het uitgooien in een oog van de hengel hangen. Daarna een pilsje in de visstoel voor de caravan, genieten van de muziek van de buren.
De volgende dag naar de visstek, maden aan de haak en uitgooien.
Breekt bij de eerste uitgooi meteen mijn hengel. De rest van de vakantie gerepareerd met ducttape. Thuis in vuilnisbak beland. De molen heb ik nog, zie foto.

Door F. Stellenboom